En by i förvandling

Jag var ute några svängar och tog bilder i min födelsekommun vid olika tillfällen. Under min uppväxt var Oskarström fortfarande en egen kommun. Dessutom en mycket rik kommun. Köpingskommunen blev Oskarströms kommun 1971 och uppgick 1974 i Halmstads kommun.

Det här huset var Guds hus för många år sedan. Det var Frälsningsarmén som hade sina sammankomster här. Idag är det en motorklubb som lever här.

Dåvarande Oskarströms kommun hade en fantastiskt detaljrik diversehandel. Man kunde köpa det mesta i affären. Allt från småspik till modernaste mopeder.

På Köpmansgatan fanns flera intressanta affärer. I den här affären sålde Hilding Johansson allt från porslin till möbler. Jag sitter bredvid ett vackert bord inköpt från Hildings affär.

Huset närmast i bilden härunder innehöll ett charkuteri med ett brett utbud av färska köttvaror. Oftast fanns det nyslaktade varor. Därför alltid välbesökt av fruarna i kommunen.

I huset bakom fanns Mannes bageri som även det var välbesökt. Alltid med nybakade runda stenugnsbröd. Båda affärerna låg längst ned på Köpmansgatan.

På bilden härunder syns resterna av Sulphite Mills AB vilken var en av kommunens största arbetsplatser under 6 decennier. Jag arbetade där under några perioder och var med om ombyggnationen från papperstillverkning till tillverkning av spånskivor och Ry AB.

Kraftstationen här under är det enda som fortfarande är kvar av sulfitfabriken och är fortfarande i drift.

Här på stationen skedde mycket av transporter av papper och träd för tillverkning av papper. Mitt mot stationen hade jutan sitt lager av jute och lin från världens alla hörn. Stationen och lagret har varit ur funktion sedan många år tillbaka.

Förfallet är skrämmande av en så central byggnad i samhället. Jag undrar vad alla fisförnäma ”kulturknuttar” i Halmstad säger om det?

Det kommer fler bilder från Oskarström när det bär sig och vad det lider.