Blogg

RSS

Stationsskolan

23 Jun 2024

Den tidigare stationsskolan ska bli restaurang och kafé. Idag håller My Feldt på att väcka Maredsgården (fd Stationsskolan) till liv igen. Hon ska använda gården där den nedbrunna skolan tidigare fanns och en bredvidliggande skollokal som serveringar.


Bild från My´s Instagram

Frun och jag var och tittade på My´s intressanta planer. När vi var där så hade My "smygöppnat" för att fira gymnasieavslutning för släkting.

Ni som är nyfikna på hur det går för My och hennes projekt kan följa henne under sidorna Feldt´s på skolberget (Hemsida) och Feldts på skolberget (Instgram).

Lite om skolan

Oskarströms kapell- och folkskolebyggnad, uppförd 1891 i tegel. Skolan ligger i delen till vänster och kapellet med klocktorn till höger. Orten som utvecklades kring fabriken hade ...

Maredsskolan i Oskarström (ett kulturarv) totalförstördes i en brand 2017.

Lördagspromenad med bil

22 Jun 2024

I går var det midsommarfirande med ett något decimerat "gäng". Normalt blir det nubbar till sillen, men eftersom vi på grund av olika anledningar inte nubbade så mycket så blev dagens uppstigning inte så svår. Därför kom husrådet på att vi skulle besöka en samlare utanför stan.
Sagt och gjort så drog vi iväg till Patriks Prylar i Röinge.

Jag behöver nog inte berätta så mycket utan låter bilderna berätta. När vi har parkerat möter vi denna syn. Det är fullt av prylar överallt utomhus.

Innanför dörren möter vi Patrik bakom en plexiglasskiva. Patrik berättade när jag frågade honom att det tar 2 veckor att inventera allt. Jag fick lov att fotografera honom till min blogg.

Som avslut på vandringen kan man fika i en mysig avdelning med avdelade små rum. Det är jättemysigt.

Det gick åt en hel del tid för att smyga genom alla små utrymmen med trevliga prylar. Idag var det inget som sade "ta mig" så vi åkte hem glada åta att ha besökt den här kul prylboden. Den som har vägarna förbi Röinge kan stanna till några minuter och upptäcka något ganska unikt.

Besök gärna Patriks webshop.

Glad midsommar

21 Jun 2024

Västkusten önskar eder alla en solig, glad och trevlig midsommar.

Janne uti Sjöstaden.

Promenad med bil

17 Jun 2024

Någon i vänkretsen berättade på Facebook att de har varit i Ysby för att fika. Så klart att huschefen blev nyfiken. Alltså och eftersom vi plötsligt hade en ledig dag att vi for ner för att inspektera fiket.

Utanför såg huset inte mycket ut för världen. Nästan lita oansenligt.

Men när man kom innanför var det mysigt och enligt gamla handelsbodar. Lite av varje lite överallt.

Här hittade vi en plats som kändes mysig att sitta på. Platsen runt de flesta borden i huset verkade ha maximerats till fyra fikande personer samtidigt. Man hade smarriga räkmackor, men vi avstod fikat den här gången.

Ysby har en egen skola. Huruvida den är i drift och fungerar som förskola idag fick vi inte utrönat. Nästa gång kanske.

Samhället har haft en egen affär och naturligtvis har man en egen kyrka eftersom samhället tillhör en gammal danskbyggd.

Ha en fortsatt fin dag.

Sommarregn

16 Jun 2024

Det är en skön sommardag och jag sitter på balkongen. Det är skönt men kvavt varm när det plötsligt kommer ett smattrande skönt sommarregn.

Efter bara någon minut kommer dofterna efter ett sådan varmt regn. Regnet slutar. Först blir det öronbedövande tyst. Jorden ångar. Strax börjar fåglarna vissla helt galna.

Jag fortsätter läsa min underhållande bok. Tänk vad livet kan vara skönt när man släpper in det.

Västkustsnaps

15 Jun 2024

Lite babbel inför midsommarens ätande och drickande. Jag har under åren handlat en mängd olika snapsdrycker och blivit serverad en mängd olika sorters drycker. Jag återkommer med sillsorter och potatissorter vid något annat tillfälle. Val av jordgubbar överlåter jag till er själva. Så här tycker jag:

Jag tycker att västkustsnapsen är mild och god då den bara håller 35%. Den passar därför till det mesta i matväg. till exempel till julmat, påskägg och till midsommarsill.

Västkustsnaps med sin somriga mjuka smak av nypon, slånbär och björnbär tycker vi passar extra bra till Midsommar säger Granqvists Beverage House.

Flaskans form är tänkt att påminna om en lysboj (på västkusten) och etiketten är en skapelse av västkustkonstnären Kaya Hansson. Västkustsnapsen säljs i 500 ml-flaska i de flesta Systembutiker.

Observera att det här inlägget inte är ett betalt inlägg, utan min helt personliga åsikt. Så klart varvad med Granqvists.

Sportsockar

14 Jun 2024

Vi, frun och jag, var på väg hem och behövde lite grädde. Vi stannade till vid Lidl för att köpa grädden. Det blev ett flak alkoholfri öl. Det är välsmakande tysk lageröl som passar till nästan vilken mat som helst i vardagen.

När vi passerade ett ställ med kläder såg jag sportsockor för 49,95 kronor för fem par. De är tunna och smidiga. Igår passerade vi Lidl igen och jag for in för att köpa en packe till.

Paketet består av tre par svarta sockar och två par vita. De passar mycket bra till mina Kalle Anka-fötter fantastiskt och sköna att ha i varma golfskor. Jag har nu spelat golf med sådana sockar. Igår med riktigt blöta golfbanor så var sockarna perfekta. Alltså rekommenderar jag ett besök hos Lidl.

Hematologi

14 Jun 2024

I går damp OHE-tidningen ner i brevinkastet. Det är lika spännande varje gång jag får tidningen i min hand. Dels är tidningen av fantastiskt bra kvalitet, samtidigt som det är mycket kvalitativt att läsa i tidningen. För min egen del letar jag strax upp forskning och utredningar om KML.

I det här numret skriver man om att upphöra med behandlingen efter flera år och vad som händer när medicineringen upphör. Man visar att det inte är någon fara om man får återfall av KML. Det är bara att ta upp behandlingen igen så blir det "som vanligt igen".

Jag blev diagnostiserad med KML 2014.

Rhododendronpark

1 Jun 2024

Idag lördagen de 1a juni blev jag inviterad (tvingad) att besöka Halmstads rhododendronpark som finns vid Tjuvahålan i Tylösand. Det är så vackert och lummigt att spatsera på stigarna bland alla buskar och träd. Bäst tid att besöka parken är under slutet av maj och i början av juni när den står i full blom.

Lite intressant är att min far var med om att bygga denna park under 30-talet.
Far var även med om att bygga de 18 första golfhålen på Halmstad Golfklubb. Golfklubben är i folkmun känd som Tylösands golfbana.
Mer kuriosa är att jag blev medlem i klubben 70 år senare. 2012 skrev jag i Klubbladet Nr november 2012 sidan 14.

En saknad siluett

27 May 2024

Varje gång jag kommer körande in till Halmstad på Laholmsvägen saknar jag Halmstads lilla fullriggare. Det här är en av få små fullriggare som finns kvar i världen. Här i Halmstad sedan 40-talet. Jag minns fortfarande besöket på båten som låg förtöjd vid träpollare längre upp i Nissan, eller några meter söder om Österbro. Tyvärr såldes Najaden till Norge. Anledningen var som eljest politiskt sparnit, för ”andra obskyra behov”.


Historik

Najaden byggdes i Karlskrona och sjösattes 11 februari 1897 som övningsfartyg åt flottan. Hon användes för seglingsutbildning av skeppsgossar tre månader varje sommar fram till 1938. Besättningen var 20 befäl och 100 skeppsgossar mellan 15 och 17 år. Seglatserna gick från hemorten Karlskrona längs väst- och ostkusten och de danska öarna, men också längre resor till England, Skottland, Holland, Tyskland och Baltikum.

Tillsammans med Cutty Sark är Najaden de enda kvarvarande fullriggarna med kompositskrov (järn- eller stålspant under träbordläggningen). Systerfartyget Jarramas i Karlskrona har plåtskrov och byggdes tre år senare (1900).

Under andra världskriget användes först Najaden som logementsfartyg åt beredskapsanställda för att sedan bogseras till Torekovs hamn som hamnspärr. Fartyget blev mycket illa åtgånget, men den 20 juli 1946 kom hon till Halmstad efter upprustning i Karlskrona och var en gåva från grosshandlare Bernhard Aronsson. Najaden låg först vid Österbros östra landfäste, men flyttades 1956 till sin senare plats vid Slottet när Slottsbron byggdes och låg där fram till 2014, med mindre avbrott för renoveringar.

I början av 1988 bildades Föreningen Najadens Vänner som såg som sin uppgift att bevara ett världsunikt fartyg, en sevärdhet och symbol, återställa fartyget, ha det öppet för allmänheten samt behålla Halmstads verkliga turistattraktion. Najaden följd av ett stort antal småbåtar återkom[förtydliga] till Slottskajen den 29 juli 1990 – men skrovet var då tomt inuti. Föreningen Najadens Vänner lade till och med 2002 ner cirka 50 000 timmar för att återställa inredningen med starkt mål att bibehålla mesta möjliga av originalutrustningen och 1994 belönades föreningens arbete av Hallands museiförening med ”Diplom för bästa byggnadsbevarande insats”.

Najaden övergick tyvärr i norsk ägo den 4 juli 2014.

Många Halmstadbor grät i lönndom över den osedvanligt snåldumma försäljningen. Najaden var under lång tid ett furstligt välkomnande för besökare som kom från södra och östra Sverige till Halmstad centrum. Det danskbyggda slottet i bakgrunden gjorde ju intrycket än bättre.

Najadens vänner

Velkommen til Najaden

Oskarström

26 May 2024

Jag var ute några svängar och tog bilder i min födelsekommun vid olika tillfällen. Under min uppväxt var Oskarström fortfarande en egen kommun. Dessutom en mycket rik kommun. Köpingskommunen blev Oskarströms kommun 1971 och uppgick 1974 i Halmstads kommun.

Det här röda huset var Guds hus för många år sedan. Det var Frälsningsarmén som hade sina sammankomster här. Idag är det en motorklubb som lever här.

Dåvarande Oskarströms kommun hade en fantastiskt detaljrik diversehandel. Man kunde köpa det mesta i affären. Allt från småspik till trädgårdsmaskiner och modernaste mopeder.

På Köpmansgatan fanns flera intressanta affärer. I den här affären sålde Hilding Johansson allt från porslin till möbler. Jag sitter bredvid ett vackert bord inköpt från Hildings affär.

Huset närmast i bilden härunder innehöll ett charkuteri med ett brett utbud av färska köttvaror. Oftast fanns det nyslaktade varor. Därför alltid välbesökt av fruarna i kommunen.

I huset bakom fanns Mannes bageri som även det var välbesökt. Alltid med nybakade runda stenugnsbröd. Båda affärerna låg längst ned på Köpmansgatan.

På bilden härunder syns resterna av Sulphite Mills AB vilken var en av kommunens största arbetsplatser under 6 decennier. Jag arbetade där under några perioder och var med om ombyggnationen från papperstillverkning till tillverkning av spånskivor och Ry AB.

Kraftstationen här under är det enda som fortfarande är kvar av sulfitfabriken och är fortfarande i drift. Huset till höger om kraftstationen var sulfitfabrikens kontor.

Här på stationen skedde mycket av transporter av papper och träd för tillverkning av papper. Men även jute och linne från österland.

Mitt mot stationen hade jutan sitt lager av jute och lin från världens alla hörn. Stationen och lagret har varit ur funktion sedan många år tillbaka.

Förfallet är skrämmande av en så central byggnad i samhället. Jag undrar vad alla KF-politiker i Halmstad säger om det?

Det kommer fler bilder från Oskarström när det bär sig och vad det lider.

Exkursion

19 May 2024

Söndrums kyrkokör gjorde ett besök på Norrvikens trädgårdar. Ett liten en grupp i kören hade skapat ett jättetrevligt program med en mycket kunnig och trevlig guide i ett strålande väder. Bilderna kan vara lite si och så då jag fick klämma (tränga) mig in mellan andra besökare.

Efter att vi har passerat entrén kan vi på vägen fram till trädgårdarna läsa historik om Rudolf Abelin och se kartor och hänvisningar till platser i området.

Här börjar själva Norrvikens trädgårdar med statyer, gamla träd, vackra växter och underbara platser.

Programmet i Norrviken avslutades med rökt lax, bjärepäror och grönsaker från platsen.

Efterrätten intogs på Cafè Killeröd med marängtårta och kaffe. Ni som har provat på denna delikatess vet hur mättande den kan vara. Troligen kommer det en historia och detta café någon gång.

Klicka på den här länken för att se priset för besöket.

Chaufför för oss var Bosse med Veingebuss.

Annorstädes

16 May 2024

Det blir sparsamt skrivande här under tid då annat pockar på väsentligt större uppmärksamhet, för tillfället. Jag återkommer när tid så medges.


Bild från Aftonbladet

Ålderstigen

6 May 2024

Jag har uppmärksammat det här fenomenet många gånger och på nära håll.

Det pratas mycket om åldern och behovet av stöd när ålderns krämpor gör sig påminda. Många sparar pengar under ett långt och mödosamt liv. Man sparar till pensionsdagen för att resa och uppleva det man missade under sitt arbetsliv.

När dagen äntligen kommer så dör den ena parten och allt som planerats under lång tid faller samman. Tyvärr är det mer regel än undantag. Så lev idag för i mogon kanske inte finns.

Vårkalas

5 May 2024

Våren är en fantastisk tid på året. Det växlar mellan sol, sydliga vindar med underbar värme och nordliga vindar som blåser genom ben och märg.
På den här bilden var det något mitt emellan av klädseln att döma.

← Äldre inlägg