Byalivet

om livet på landet

RSS

Jag letar vårtecken

20 Feb 2024

När jag är ute i skog och mark letar jag efter vårtecken för fullt. För våren är den absolut vackraste tiden på året. När de små snödropparna börja slå ut i och runt husens häckar.

Så ställer jag mig på balkongen och ser ett typiskt vårtecken 5 meter framför mig. Skatorna har börjat återställa sitt gamla bo efter höstens och vårens stormar.

För tillfället har vi ett mycket närmare problem. Plötsligt har vi inget vatten i huset. Ingen har meddelat varför. Naturligtvis är det mycket dålig service att inte meddela på hemsidan vad som har hänt och när vi beräknas få tillbaka det livgivande vattnet.

Ps.
Det fanns meddelande på kommunens hemsida om avbrottet.
Ds.

Ständigt plingande

18 Feb 2024

Tänker att jag har gjort något gott och varit snäll mot mina vänner och bekanta eftersom det plingar av grattishälsningar på telefonen mest hela tiden.

Jag hade stängt för skriverier på min Facebook-sida, men man skickade sina hälsningar på messenger i stället. Nu har jag öppnat för hälsningar på min sida. Plötsligt kom folk på det och har börjat skriva där med.

Våren är på gång

16 Feb 2024

Vårens milda ljus letar sig ner genom trädens klena lövverk. Det är ingen värme om man nu inte vill kalla +8 grader för värme, men vinden viner kring öronen. Så jag tror vi får ta ett steg i taget och inte ropa hej än. För den som väntar får se och uppleva.

Familjen väntar främst på att det ska bli värme så att vi kan ta fram golfklubborna. Vi började spela golf på nuvarande golfbana 1993 och har inte varit med om så lång avstängning av vår golfbana.

Främst har det varit regnet som har stoppat spel, men även ymnigt snöande har stoppat oss. Det pratas i tid och otid o klimatet, men klimatet är nog inte inblandat här. Snarare är det solen inverkan som gör att vi inte kan spela golf.

Kryp ihop i filten och må väl.

Rop på hjälp i rymden

8 Feb 2024

Det här är ett rop på hjälp från en klenis då jag har varit "förkyld" sedan slutet av november 2023. Det började med 39 graders feber under 50 dagar. Smatidigt försvann smak och luktsinnet. Febern gick sedan ner till cirka 37,5 och varade så i någon vecka. Efter det har jag haft ständigt hosta och häftiga nysningar.

"Systern" hor farbror doktorn säger at "det är bara att se på". Hur länge undrar jag, men får inget bra eller uttömmand esvar. "Systerns" kunskap kanske sviktar, men hon vill inte besvära farbror doktorn. Det är ett mycket vanligt fenomen bland vårdperonal.

Det tråkigaste är att jag inte har kunnat var med och öva/framträda med kören. För att sjunga i en kör är fantastisk befriande och livgivande. Att kunna hålla sin stämma på en lagom nivå utan att vara solist är en skön konst.

Nu kan jag knappast ta en ton utan att jeg måste hosta till då slem samlas i halsen. Det är ganska besvärlig även när jag ska föra en konversation bland vänner och andra.

Råd tages emot med stor tacksamhet.

Vår snö och golf

6 Feb 2024

Idag tisdag skulle frun och jag spela TT-golf. Klockar ringde som vanligt. Frun var piggast och lyfte på rullgardinen. Näääää, ropade hon. Snöööö.

Nu blir det en innesittardag för äldre människor ska inte vara ute och traska på gator och torg när det är fulväder.

De snötyngda grenarna börjar vifta så det verkar kunna bli riktigt fulväder i det närmsta. En typisk städdag alltså. Kanske kasta ut mina ullsängkläder i snön? Kanske de nyinflyttade grannarna protesterar då? De verkar "ha stor integritet", om man säger.

Frun åkte till sin fotis och är kanske snart på väg hem med något bakgodis. Fotis och fiken ligger nära varandra. Det nog kan bli en kardemummabulle från Feldt's bröd. De och kanelbullarna är riktigt smarriga. Kanske någon krona dyrare, men inte så ofta, så det får svida över.

Nu ska jag starta Robert så han får lite att göra med. Han var lite tjurig häromdan så jag får kanske programmera om honom så att han städar där han ska och när han ska.

Ha det gott i vårvintern

Naturen och vårstorm

5 Feb 2024

Det var inget badväder igår söndag. Vinden blåste så min vintermössa blåste av och höll på att hamna i vattnet bakom mig. De små ettriga vågorna stänkte skum på mig när de slog mot bryggan.

Platsen heter Jansa brygga och är en badplats för flitiga vinterbadare. Grannen i huset är en sådan. Hon badar regelbundet tillsammans med sina vänner. Dock är jag ingen sådan vinterbadare. Jag fryser bara jag tänker tanken på att krypa ner i en iskall vak. Troligen skulle hjärtat ha stannat bums.

Jansabryggan ligger utmed Prins Bertils stig som är en av Halmstads berömda motionsleder. Den är 18 kilometer lång. Om man går från turistbyrån som ligger i teatern på Fredsgatan till slutstationen är belöningen en glassbar med smarrig glass. Senast frun och jag besökte glassbaren fick vi glass så vi storknade.

Må gott och lev väl därute.

Det kändes som vår

4 Feb 2024

Jag satt med min Mac i knät i soffan och kände hur solen värmde genom fönstret. Så gick jag ut på balkongen och ställe mig. Det kändes inte som vår. Det kändes snarare som polarvinter trots 6 grader på termometern. Vinden var skarp när den letade sig in under morronrocken.

Än var det inte beslutat vad som behövde göras idag. Igår besökte frun och jag Hallarna som är ett getto för en som otycker om jättelika varuhus.

Varuhuset består av tre jättelånga ångar med affärer. Den ena affären större än den andra med småbutiker inklämda mellan de stora. Så idag blir det troligtvis inget varuhusvandrande. Mer troligt naturvandrande. Kanske en liten tur på golfbanan bara. Det är ganska blött där så en får ha väl vattenavvisande skor.

Nu pockar frun på min uppmärksamhet. Hon vill att jag ska starta dammsugaren Robert eftersom hon har hittat brödsmulor och grus på golvet. Så nu startar jag Robert genom appen. Han är lite högljudd så vi får stänga av melodikrysset en stund. Krysset går i repris men vi skickar inte in vårt rätta resultat.

Må gott och lev väl.

Framtiden är nu

2 Feb 2024

Framtiden börjar här och nu. Framtiden är nästa steg vi tar. Framtiden är strax.

Det är spännande att tänka på framtiden att drömma sig in i en framtid. Hur ser framtiden egentligen ut? Vad kommer att hända i framtiden? Vad händer nästa sekund? Det är ingen som vet. Vi vet att om vi har lyckan med oss så vaknar vi i morgon till en ny dag.

Någon säger att framtiden är de drömmar vi drömmer. Det vi ska göra sedan. Men kommer det verkligen ett sedan – egentligen. Medan kända filosofer säger att framtiden är inget som ligger längre fram. Framtiden är de val vi gör idag, här och nu.

Många som ligger på kyrkogårdar drömde om och sparade för framtiden. När framtiden kom, så ville inte deras kroppar vara med längre.
Min filosofiska och pedagogiska mojäng ovanpå axlarna kör tankeloopar om framtiden – alltså idag. Jag kommer alltid tillbaka till nuet.

Nu ska jag ta mig en promenix i den lätt vintriga naturen, för att söka få ordning på mina ofullbordade tankar om framtiden - nuet. Jag återkommer med besked om utfallet - om jag återkommer.

Lycka är att minnas gårdagen,
drömma om morgondagen
och att leva i vardagen.

Kärlek

31 Jan 2024

Hon sa: Ring inte doktorn, jag vill somna lugnt, med din hand i min.

Han berättade för henne om det förflutna, hur de träffades, deras första kyss. De grät inte, de log. De ångrade ingenting, de var tacksamma.

Sedan viskade hon sakta:
Jag älskar dig för alltid!
Han upprepade hennes ord, gav henne en mjuk kyss på pannan.
Hon slöt ögonen och somnade lugnt med handen i hans.

Kärlek är verkligen allt som betyder något eftersom alla kommer till den här världen med inget annat än kärlek och lämnar med inget annat än kärlek. Tänk på det.

Yrke, karriär, bankkonto, våra varor är bara verktyg och inget mer. Allt stannar här.

Så bara älska! Älska de som verkligen älskar dig.
Älska, som om det inte fanns något viktigare i ditt liv.

Naturen

25 Jan 2024

Grötvik utanför Halmstad, har många olika ansikten. Det här är ett av dem när himlen är blå och havet är stillsamt. Det är helt underbart att vandra utmed vattnet bort mot Görvik och Sandhamn. Nu kan man på väg till och från det ena eller andra besöka Walter Bengtssons utställningslokal Bastaskär.

Ibland som här, när havet är ganska stilla, är det en njutning att känna lukten av tång och hav och andra havsdofter. För ganska många år sedan fiskade vi från klipporna. Lite senare i livet åkte vi vattenskidor en bit utanför stenarna. När vi lugnat ner oss några år senare i livet satt vi och grillade bland stenarna och lyssnade på havets brus.

Må gott och lev väl.

Innan jag somnar

17 Jan 2024

Innan jag somnar är en ”läskig bok” som handlar om tankar innan sömnen inträder och glömska vid uppvaknandet enligt följande:

Debutromanen som har slagit världen med häpnad Föreställ dig att du förlorar minnet varje kväll när du går och lägger dig och att du vaknar upp nästa dag utan att minnas gårdagen eller något som hänt innan dess. Du minns inte vad du heter, vem du är eller människorna omkring dig. Du minns inte vem mannen är som du vaknar upp bredvid varje morgon. Främlingen säger att han är din man. Talar han sanning? Och kan du lita på honom? (Adlibris)

Det leder in mig på alla de tankar jag har innan jag somnar på kvällarna. Jag ska testa att berätta om det som en form av kvällsbok (dagbok). Kanske en kul podd så småningom.

 

Medicin och viktminskning

10 Jan 2024

Som jag berättat tidigare träffade jag en läkarkompis. Han frågade som eljest hur jag mådde. Jag svarade då att led av sviterna från covid.

Jag berättade då att jag hade förlorat både smak och lukt. När jag berättade att jag inte känner smaken av whisky bröt han ihop och gratulerade mig med ett flin. Läkarkompisen är pensionerad från tjänsten som överläkare på öron-näsa-hals-klinik.

Sedan det samtalet har jag funderat en hel del på viktminskning, eller i folkmun bantning. Under tid jag var förkyld blev jag av med nära fyra kilo. Naturligtvis funderade jag på varför och kom på att det berodde på att mina smaklökar var avdomnade. Då vaknade uppfinnaren i mig.

Nästa gång jag träffar min läkarkompis så ska jag fråga honom om ett medel för att döva smaklökarna som ett utmärkt sätt att reducera vikt. Inget smakar något. Inte ens whiskyn smakar något.

Jag förmodar att intag av mat då reduceras betydande och att vikten reduceras betydligt - för intaget av näring förmodas då bli mindre än uttaget av detsamma.

Förmodligen behöver jag inte ställa upp med parningsdräkt i Stadshuset för att ta mot en Nobelmedalj, med det kan bli ett försök för att minska antalet svåra sjukdomar som beror på övervikt.  

Jag återkommer i ämnet när jag har studerat det närmare.

De fem sinnena med Michael Mosley.

Längtan till vår

2 Jan 2024

Nu den andra dagen på året får jag vårkänslor. Dagarna blir blir ett fjät längre och solen blir lite vitare. Ett säkert vårtecken är när någon i familjen börjar sitta på balkongen och sola så fort solen tittar fram. Visserligen påpälsad med tjocka kläder och under en tjock filt men ändå. Här jagas det troligen D-vitaminer. 

Ett annat säkert vårtecken är att jag ofta lyssnar på musik på YouTube. På våren återkommer den här melodin om rosen och våren. Rosen som på hösten blir till ett litet frö och som under vårens snösmältning och av solens livgivande strålar växer upp till en vacker ros igen. Ungefär så här.

The rose

Some say love it is a river – that drowns the tender reed
Some say love it is a razor – that leaves your soul to bleed
Some say love it is a hunger – an endless aching need
I say love it is a flower – and you it’s only seed

It’s the heart afraid of breaking – that never learns to dance
It’s the dream afraid of waking – that never takes the chance
It’s the one who wont be taken – who can not seem to give
And the soul afraid of dyin – that never learns to live

When the night has been to lonely – and the road has been too long
And you think that love is only – for the lucky and the strong
Just remeber in the winter – far beneath the bitter snows
lies the seed that with the suns love – in the spring becomes the rose.

Sången om The Rose är egentligen en dramafilm från 1979. Huvudrollen spelas av Bette Midler. Sångtexten är skapad av Amanda McBroom och sjungs här av Bette Midler

Filmen har inspirerats av Janis Joplins karriär, men den handlar inte om Joplin vilket många tror utan om den fiktiva personen Mary Rose Foster, och visar hur huvudpersonens destruktiva livsstil förstör hennes liv.

Naturligtvis har många sjungit in denna vackra text, men jag har ändå fastnat för Bette midlers mjuka framförande. Ganska mäktigt är det dock när André Rieu tillsammans med sin orkester spelar The Rose på sin fiol. En yngre tjej hade nog hellre fastnat för Westlife.

Jag önskar er alla Ett Gott Nytt 2024.

Gott nytt år - 2024

1 Jan 2024

Författaren

bloggNLÄGG

GOLFÄVENTYR

N.NU

blogglista.se

Nyhetsbrev